MÜZİK OKULLARINA HAZIRLIK EĞİTİMİ
Müzik Okullarına Hazırlık Kurslarının amacı; Lise veya Üniversite Eğitim düzeyinde mesleki müzik eğitimi vermekte olan Müzik Bölümlerinde okumaya hak kazanmak için gerçekleştirilen yetenek sınavına hazırlanmaktır.
Mesleki Müzik Eğitimi Lise eğitim düzeyinde Güzel Sanatlar Liselerinde, Üniversite eğitim düzeyinde ise Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Sahne Sanatları veya Konservatuarlar da sürdürülmektedir.
Yetenek Sınavlarına hazırlanırken Aday Öğrencinin sınava gireceği okulun türüne ve beklentisine göre eğitim verilir.
Müzik Bölümlerinin Yetenek Sınavlarında Aday genel olarak şu aşamalara tabi tutulmaktadır;
- Müziksel İşitme, Okuma ve Yazma
- Müzikal Performans (Çalma ve Söyleme)
MÜZİK BÖLÜMLERİNİN YETENEK SINAVLARININ GENEL İÇERİĞİ
1.AŞAMA
Sınavın ilk aşamasında Aday’ın İşitme düzeyi, duyduğu ses ya da sesleri tekrar edebilir olup olmadığı, ezgisel ve ritimsel belleğinin gelişmişliğine bakılmaktadır.
*Piyanodan basılan Tek Ses’in (notanın) ya da aynı anda basılan İki, Üç ve Dört sesin (notanın) ‘a’ veya ‘na’ heceleri kullanılarak tekrarlama (taklit etme)
*Piyanodan çalınan Ezgiye (Tonal ya da makamsal) doğru ses ve ritim ile tekrarlama
*El ya da kalem ile vurulan ritmi yine el ya da kalem ile tekrarlama
2.AŞAMA
Şarkı Söyleme; Yetenek Sınavına girecek adayın, ses temizliğini ve ses aralığını belli edecek düzeyde okul şarkısı, halk ezgisi ya da Lied seçilir. Aday, sınava hazırlık eğitimi boyunca eğitmeniyle bu esere çalışır. Bu çalışmalar esnasın Eseri seslendirirken doğru nefes yerlerinde nefes almayı, diyafram nefesi almayı ve bunu kontrollü kullanmayı ve diksiyonunu anlaşılır kullanmayı da öğrenir.
Çalgı Çalma; Sınava girecek olan öğrencinin daha öncede çalgı eğitim geçmişi yoksa fiziksel beceri ve yeterliliğine göre çalgı seçimi yapılır. Eğer okul belli bir eser şartı koymamışsa sınav dönemine kadar seçilen çalgı üzerinden öğrencinin becerisi göz önünde bulundurularak özel ders takviyeleri ile öğrencinin sınava yönelik eser hazırlaması sağlanır.
3.AŞAMA
Dikte, Deşifre ve Solfej Bilgisi; Her iki aşamayı da başarıyla geçen öğrencilerimizden üçüncü aşamada; piyanoda çalınan bir ezgiyi notaları ile birlikte duyup, duyduğu ezginin notalarını sınav kâğıdına yazması istenir.
Daha sonrasında ise okulun kriter olarak belirlediği bir solfej kitabından belli bir sayfa aralığında, istenilen solfeji piyano eşliği olmadan nefes yerlerine dikkat ederek kendi sesiyle okuması istenir.
BAZI ÜNİVERSİTELER 3.AŞAMADA DİKTE, DEŞİFRE İSTEMEMEKTEDİR.
RESİM – İŞ ÖĞRETMENLİĞİ GÜZEL SANATLAR LİSESİ – GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK
Ülkemizde, Resim Bölümü için Lise düzeyi eğitimler Güzel Sanatlar Liselerinin Görsel Sanatlar Bölümlerinde verilmektedir.
Üniversite düzeyinde ise aday öğrencimiz aşağıda yer alan bölümlerde eğitim hayatını sürdürebilmekte ve meslek sahibi olabilmektedir.
*Eğitim Fakülteleri (Resim – İş Öğretmenliği)
*Resim
*Heykel
*Seramik
*Moda Tasarım
*Endüstriyel Tasarım
*Grafik Tasarım
*İç Mimarlık
*Çizgi Film ve Animasyon
Güzel Sanatlar Liseleri, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin İlgili Bölümleri ve Konservatuarlar gibi özel statülü okulların öğrenci alırken seçme sınavına Özel Yetenek Sınavı denir.
Resim Bölümü ya da ilgili bölümlerine hazırlık kursumuzda aday öğrencimize Karakalem, Desen, İmgesel, Obje, İç – Dış Mekân çizimi, Perspektif, Boya ve Renk Bilgisi gibi konularda eğitim verilmekte ve aday öğrencimizin yetenek sınavlarına hazırlanması sağlanmaktadır.